Sivustoa kehitetään! Jos huomaat jotain hassua tai keksit kehitysehdotuksia, niin anna rohkeasti palautetta :)

Terveysteknologia-alan alueverkostotapahtuma Porissa

Terveysteknologia-alan alueverkostotapahtuma Porissa – Innovaatioita ja uusia yhteistyömahdollisuuksia

Osallistuimme Tulevaisuudenkuntoutus.fi-tiimin kanssa 11.9.2024 Porissa järjestettyyn Terveysteknologia-alan alueverkostotapahtumaan, joka keräsi yhteen alan toimijat keskustelemaan ajankohtaisista teemoista, kuten terveysteknologian sääntelystä, Testbed-palveluista ja digitaalisuuden hyödyntämisestä. 

Tapahtuma tarjosi monipuolisen ohjelman, joka koostui asiantuntijapuheenvuoroista ja yritysesimerkeistä, ja avasi uusia näkökulmia hyvinvointi- ja terveysteknologian tulevaisuuteen.

Tapahtuman avauspuheenvuorossa Sandra Liede Terveysteknologia ry:stä, Mervi Vähätalo SAMK:sta ja Niina Holappa Prizztechiltä kertoivat Satakunta Testbed-toiminnasta ja Wenla.fi-verkkopalvelusta.

Satakunta Testbed on Satakunnan alueella toimiva konsortio, joka edistää teknologisten innovaatioiden syntymistä tarjoamalla yrityksille ja sote-alan toimijoille teknologian kehittämiseen liittyviä testaus- ja tutkimuspalveluita. Tämä on yksi Suomessa tällä hetkellä toimivasta kahdeksasta hyvinvointialan Testbedistä.

Muut hyvinvointialan Testbedit Suomessa:

Satakunta Testbed verkostotapahtumassa

Terveysteknologian sääntelyn merkitys

On merkittävää erottaa toisistaan käsitteet “terveysteknologia” ja “hyvinvointiteknologia”. Näiden ero on siinä, että terveysteknologiaa eli lääkinnällisiä laitteita säädellään lailla Fimean valvomana, kun taas hyvinvointiteknologia on sääntelemättömämpää ja kuluttajasuuntautuneempaa. Teknologian käyttäjä ei kuitenkaan välttämättä itse huomaa näissä eroa.

Hannele Toroi Coroi Oy:stä korosti sääntelyn tärkeyttä terveysteknologian kehittämisessä. Hänen mukaansa sääntelyn avulla varmistetaan laitteiden turvallisuus ja toimivuus sekä luodaan yrityksille selkeä kehityspolku, jossa laatua seurataan laitteen koko elinkaaren ajan. Tämän vuoksi on perusteltua, että terveysteknologia on kliinisesti tutkittua. Tästä aiheesta jatkoi keskustelua myös Everon Oy:n Kimmo Ahlqvist ja SGS Fimkon Seppo Vahasalo.

Florie Oy:n Kai Vainio esitteli Testbed-yhteistyön mahdollisuuksia hyvinvointiteknologian kehittämisessä. Vainio toi esille yrityksensä mission luoda huomaamattomia ja helposti integroitavia palveluja sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin. Yksi mielenkiintoinen ratkaisu on Florien tarjoama huonekaluihin kiinnitettävät anturit, jotka toistaiseksi eivät ole lääkinnällisiä laitteita, mutta ovat löytäneet hyvinvointiteknologiana sovelluskohteita Testbed-yhteistyössä ammattikorkeakoulun kanssa. Testauksessa tarkasteltiin muun muassa käyttöliittymän helppokäyttöisyyttä, datan luotettavuutta ja antureiden toimivuutta.

Mitä hyötyä on terveysteknologian sääntelystä:

  • Laitteita voidaan käyttää terveydenhuollossa potilaan hoitotyössä ja diagnosoinnissa.
  • Laitteita ja niiden valmistajia valvotaan.
  • Standardit määrittelevät tarkasti tietyn laitetyypin vähimmäisvaatimukset sekä testaukset.
  • Tarvittavat prosessit tulee määriteltyä ja niitä seurataan jatkuvasti.
  • Viranomaisille on ilmoitettava tapahtuneista potilasvahingoista ja läheltä piti tilanteista.
  • Lääkinnällisellä laitteella on CE-merkki ja MD- tai IVD-merkintä.
  • Asiakas tietää, mitä on ostamassa.

Digitaalisten terveyspalvelujen tulevaisuus tehdään yhteistyössä

Sosiaali- ja Terveysministeriö STM:n Jukka Lähesmaan puheenvuoro käsitteli sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation tulevaisuutta ja pitkän aikavälin mahdollisuuksia. Hän esitteli Digivisioprojektin, joka pyrkii tunnistamaan digitalisaation keskeiset muutostarpeet sote-sektorilla. Lähesmaa korosti tekoälyn merkitystä laadukkaiden palveluiden tuottamisessa ja palvelujärjestelmän tuottavuuden parantamisessa. Hän toi esille myös kansallisen SOTE-tekoälyn ekosysteemin, joka yhdistää viranomaiset, yritykset ja tutkijat kehittämään innovatiivisia ratkaisuja ja edistämään liiketoimintaa sekä kansainvälistä yhteistyötä.

Veera Virta Oulun yliopistosta esitteli suunnitteilla olevan kansallisen digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkoston (DigiTerveys-verkoston valmisteluhanke), jonka tavoitteena on yhdistää alan toimijoita ja rakentaa vahvempia yhteistyösuhteita. Tällaisessa verkoston ja ekosysteemin rakentamisessa on paljon yhteneväisyyksiä myös Tulevaisuudenkuntoutus.fi -ajattelun kanssa.

Katri Tunttunen Satakunnan hyvinvointialueelta painotti digitaalisten palveluiden merkitystä alueellisten sote-palvelujen kehittämisessä. Digitaalisten palveluiden osuus kasvaa jatkuvasti, ja tulevaisuudessa pyritään laajemmin itsepalveluun, mikä vaatii digitalisaation avulla automatisoitujen palvelujen kehittämistä. Hyvinvointiteknologian tavoitteena on tehdä terveyden
seurannasta ja hoidosta helpompaa, saavutettavampaan ja tehokkaampaa niin yksilöille kuin terveydenhuollon ammattilaisillekin, mikä mahdollistaa siirtymisen nykyisestä reaktiivisesta toiminnasta proaktiiviseen toimintaan.

Yhteistyössä on myös valtavia mahdollisuuksia, joita voidaan hyödyntää oppilaitosyhteistyön, yritysten, kolmannen sektorin sekä kansallisen kehittämisen kautta. Tunttunen mainitsi esimerkkeinä alueellisia kehitysalustoja, kuten satainno.fi ja satakuntatestbed.fi, jotka tukevat innovaatioiden kehittämistä ja yritysyhteistyötä.

Seppo Vahasalon puheenvuoro verkostotapahtumassa

Katse tulevaisuuteen: Yhteistyö ja innovaatiot terveysteknologian kehityksessä

Terveysteknologia ry:n Saara Hassinen piti tapahtuman loppupuheenvuoron, jossa hän korosti verkostoitumisen tärkeyttä yritysten kasvussa ja menestyksessä. Yhteistyöalusta, joka kokoaa yhteen kaikenkokoiset jäsenet, tarjoaa yrityksille työryhmiä, tapahtumia ja tiedonjakoa, jotka tukevat erityisesti pieniä yrityksiä. Hän kannusti yrityksiä valitsemaan kehitysvaiheeseensa sopivia verkostoja. Verkostotoimintaan osallistuminen toisaalta vaatii resursseja, mutta se myös palkitsee.

Päivän päätteeksi tapahtuman osallistujilla oli mahdollisuus tutustua SAMKin Peliselliin, joka toimii yhteiskäyttöisenä modulaarisena peli- ja elämyslaboratoriona. Vierailu tarjosi konkreettisen katsauksen siihen, kuinka teknologiaa voidaan hyödyntää hyvinvoinnin ja terveyden tukena.

Tämä terveysteknolgia-alan alueverkostotapahtuma Porissa antoi varmasti monille inspiraatiota ja uusia yhteistyömahdollisuuksia terveysteknologian kehittämiseen ja soveltamiseen. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, miten kansallinen digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian verkosto kehittyy ja millaisia uusia innovaatioita testbed-palveluiden avulla tullaan kehittämään.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tähän aiheeseen liittyviä muita blogitekstejämme:

Kuntoutuksen tutkija haastattelee kuntoutujaa

Kuntoutuksen tutkimuksen menetelmät

Tutkimuksessa käytettävät menetelmät, sekä aineiston hankinta- että analyysimenetelmät, vaihtelevat tieteenaloittain ja myös yhden tieteenalan sisällä. Kuntoutuksen tutkimuksessa pyritään tuottamaan tavallisesti ilmiötä monipuolisesti tarkastelevaa ja sovellettavaa

Lue lisää »
Skip to content