28.11.2024 Webinaari: Kuntoutuksen tiedolla ja keskustelulla on nyt digitaalinen koti! Lue lisää ja ilmoittaudu >
Verkostossa mukana olevissa korkeakouluissa tarjotaan laaja-alaisesti kuntoutusta palvelevaa koulutusta ja tehdään hyvin monipuolista kuntoutuksen tutkimusta. Verkostossa hyödynnetään Kuntoutuksen uudistamiskomitean (2017) laatimaa kuntoutuksen määritelmää, jonka mukaan
“Kuntoutus on kuntoutujan tarpeista ja tavoitteista lähtevä, suunnitelmallinen prosessi, jossa kuntoutuja ylläpitää ja edistää toiminta- ja työkykyään ammattilaisten tuella. Kuntoutukseen kuuluu kuntoutujan toimintaympäristöjen kehittäminen. Kuntoutus tukee kuntoutujan ja hänen lähipiirinsä voimavaroja, itsenäistä elämää, työllistyvyyttä ja sosiaalista osallisuutta. Kuntoutus on osa hyvinvointipalvelujärjestelmää ja edellyttää useiden toimijoiden oikea-aikaisia ja saumattomia palveluja ja etuuksia.”
Kurkkaa millaista kuntoutuksen koulutusta ja tutkimusta eri korkeakouluissa tarjotaan.
HUOM! Verkostossa mukana olevien ammattikorkeakoulujen esittelyt lisätään sivulle kevään 2025 esittelytekstien valmistuttua
Aalto-yliopiston tutkimus keskittyy seitsemään avainalueelle, joista terveys ja hyvinvointi, ihmiskeskeiset elinympäristöt sekä tieto- ja viestintätekniikan ja digitalisaation alueilla tehdään myös kuntoutukseen liittyvää tutkimusta. Tutkimuksen kohteena on muun muassa neurologisessa kuntoutuksessa hyödynnettävät käyttöliittymät, robotiikka, terveysteknologia, älykkäät asuinympäristöt, virtuaalikuntoutus sekä digitalisaation vaikuttavuus terveydenhuollossa. Aalto-yliopistossa toimii Aalto NeuroImaging (ANI) infrastruktuuri, johon kuuluu neljä aivokuvantamislaboratoriota. Tätä infrastruktuuria hyödynnetään muun muassa tutkittaessa kehityksellisiä kielihäiriöitä. Lisäksi Aalto-yliopistossa toimii puettavaan teknologiaan keskittyvä lab (Aalto Wearable Systems Lab), jossa kehitetään muun muassa puettavaa teknologiaa aivohalvauskuntoutuksessa hyödynnettäväksi.
Varsinaista kuntoutuksen koulutusta ei Aalto-yliopistossa ole, mutta osana yliopistossa tarjottavia koulutuksia on mahdollista opiskella muun muassa hyvinvointiarkkitehtuurin suunnittelua, neurorobotiikkaa, sekä terveydenhuollon päätöksentekoa.
Kuntoutukseen liittyvää tutkimusta tehdään lääketieteellisessä tiedekunnassa, erityisesti psykologian ja logopedian osastolla. HUS:n kanssa yhteistyössä Lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan mm. synkronoidun sähkö- ja magneettistimulaation vaikutusta selkäydinvammapotilaiden kuntoutumiseen.
Logopediassa tutkitaan laaja-alaisesti erilaisten puheen, kielen, äänen, kommunikaation, syömis- ja nielemishäiriöiden ilmenemismuotoja, arviointia ja kuntoutusinterventioita ja aktiivisia tutkimusryhmiä on kymmenen. Suomen Akatemian hankkeita ovat mm. Varhainen kielenkehitys –tutkimusryhmä, jossa tutkitaan kielenkehityksen piirteitä lapsuusvuosien aikana sekä Vuorovaikutus ja interventiot –tutkimusryhmä, jossa tutkitaan kommunikoinnin häiriöiden vaikutuksia ihmisten välisten vuorovaikutustilanteiden sujumiseen sekä selvitetään puheterapiavuorovaikutuksen luonnetta ja logopedisten interventioiden vaikuttavuutta.
Psykologiassa tutkimusaiheita ovat muun muassa aivojen kehitys ja plastisuus, käyttäytymisen, mielenterveyden sekä kognitiivisen toimintakyvyn eri näkökulmat ja moniammatilliset kuntoutusmenetelmät. Esimerkiksi “Musiikki, ikääntyminen ja kuntoutus” -ryhmässä tehdään laajaa tutkimusta musiikin ja puheen vaikutuksista auditiivisten, kognitiivisten, motoristen ja emotionaalisten toimintojen kuntoutumiseen neurologisissa sairauksissa sekä niiden säilymiseen normaalissa ikääntymisessä. Samaa tutkimuslinjaa jatkaa Suomen Akatemian huippuyksiköistä Musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikkö. PsyTEAM -ryhmä tutkii psykoterapioita, psykososiaalisia hoitoja, mielenterveyttä sekä psykopatologian epidemiologiaa ja etiologiaa.
Kuntoutukseen liittyvää koulutusta tarjoaa monitieteinen terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma, joka toteutetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Kuntoutukseen liittyviä opintojaksoja on runsaasti logopedian ja psykologian kandi- maisteriohjelmissa, neuropsykologian erikoispsykologikoulutuksessa ja kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologikoulutuksessa. Lääketieteellisessä tiedekunnassa, yhteistyössä yliopiston ulkopuolisten asiantuntijaorganisaatioiden kanssa, järjestetään myös psykoterapeuttikoulutusta, joka on terveydenhuollon ammattihenkilöstön jatkokoulutukseen verrattavaa täydennyskoulutusta. Lisäksi esimerkiksi sosiaalitieteiden, kasvatustieteiden, neurotieteen sekä kaupunkitutkimuksen ja suunnittelun maisteriohjelmissa on kuntoutuksen eri osa-alueisiin liittyvää koulutusta.
Strateginen tutkimus keskittyy neljään profiilialueeseen, joista yksi on Ikääntyminen, elintavat ja terveys. Tämän alueen tutkimus on tuottanut tietoa etenkin kansansairauksien geneettisestä taustasta ja riskitekijöistä. Itä-Suomen yliopistossa toimii myös Geriatrisen hoidon tutkimuskeskus, GERHO, jossa tutkitaan muun muassa kotihoidon asiakkaiden ravitsemusta sekä kaatumistapaturmia. Lisäksi TULES-tutkimusyksikössä tehdään luun ja ruston perustutkimusta sekä tutkitaan sarkopeniaa. Myös terveystaloustieteen, kuntoutusrobotiikan sekä sosiaalisen kuntoutuksen tutkimusta tehdään Itä-Suomen yliopistossa. Itä-Suomen yliopistossa etsitään jatkuvasti keinoja sairastumisen ehkäisyyn elämäntapojen avulla ja kehitetään diagnostiikkaa sekä yksilöllisempiä ja kohdennetumpia elintapa- ja lääkehoitoja sekä vaikuttavia palveluja
Kuntoutukseen liittyviä koulutussisältöjä löytyy lääketieteen, hoitotieteen, logopedian, psykologian, sosiaalityön sekä terveyden edistämisen kandidaatin ja maisteriohjelmissa. Lääketieteen koulutusohjelmista erityisesti fysiatrian erikoislääkärien koulutusohjelmassa (tuki- ja liikuntaelinsairaudet) ja liikuntalääketieteen erikoislääkärien koulutusohjelmassa (hengitys- ja verenkierronsairaudet, metaboliset sairaudet) on kuntoutukseen liittyviä koulutussisältöjä. Lisäksi Itä-Suomen yliopistossa voi opiskella terveystaloustieteen maisteriksi.
Jamk on kansainvälisesti tunnustettu oppimisen ja kilpailukyvyn kehittäjä, joka tekee aktiivisesti yhteistyötä työelämän kanssa ja toimii osana laajoja kansainvälisiä verkostoja. Jamkissa opiskelee yli 8 500 opiskelijaa ja työskentele noin 900 asiantuntijaa. Jamkin yksi vahvuusaloista on monialainen kuntoutus, jonka painopisteinä ovat mm. kuntoutuksen digitalisaatio ja uudistuvat palvelujärjestelmät sekä vaikuttava ja näyttöön perustuva kuntoutus.
Kuntoutus- ja sosiaalialan instituutti on Jamkin monialaisen kuntoutuksen koulutus-, tutkimus- ja kehittämiskeskus. Kuntoutus- ja sosiaalialan instituutti on World Rehabilitation Alliancen (WRA) jäsen tehden laaja-alaista ja monitieteistä tutkimusta uusien kuntoutusmenetelmien ja toimintamallien kehittämiseksi sekä niiden vaikuttavuuden arvioimiseksi. Kuntoutus- ja sosiaalialan instituutista koulutetaan fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, kuntoutuksen ohjaajia ja sosionomeja. Lisäksi tarjotaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, täydennyskoulutusta ja YAMK-tutkintoja, joista uusimpana syksyllä 2025 käynnistyvä Toimintaterapian YAMK -tutkinto. Osana Kuntoutus- ja sosiaalialan instituuttia toimii myös Rehalab, joka palvelee TKIO-toimintaa ja yritys- ja työelämäyhteistyötä.
Jyväskylän yliopistossa kuntoutuksen tutkimusta tehdään muun muassa fysioterapian, gerontologian, soveltavan liikunnan, terveystaloustieteen, musiikkiterapian, soveltavan taidetoiminnan sekä kirjallisuusterapian. Tutkimuksellisia teemoja ovat esimerkiksi digitaalinen kuntoutus, aivotutkimus, fyysinen aktiivisuus pitkäikäisten ja lasten keskuudessa, osatyökykyisyyden kustannusvaikuttavuus, ennaltaehkäisevä työ toimintakyvyn tukemisessa sekä musiikkiterapia masennuksen hoidossa sekä aivoverenkiertohäiriöiden kuntoutuksessa. Yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa Jyväskylän yliopistossa toimii Gerontologian tutkimuskeskus GEREC, joka tuottaa tietoa ikääntyvien ihmisten elämästä, terveydestä ja toimintakyvystä. Vuokatissa toimiva liikuntateknologian yksikkö on erikoistunut etenkin pohjoismaisten hiihtolajien soveltavaan ja teknologiaa hyödyntävään tutkimukseen.
Kuntoutukseen liittyen Jyväskylän yliopistossa voi opiskella fysioterapiaa, gerontologiaa ja terveystieteitä. Lisäksi tarjotaan koulutusta taideterapioissa, kuten musiikki-, tanssi-liike- ja kuvataideterapiassa, kirjallisuusterapiassa, soveltavassa taiteessa, sosiaalityössä, psykologiassa ja erityispedagogiikassa. Vuokatin yksikössä on mahdollista opiskella liikuntateknologiaa.
Karelia-ammattikorkeakoulun kuntoutuksen koulutustarjontaa ovat fysioterapeutti (AMK) ja toimintaterapeutti (AMK). Lisäksi geronomi (AMK) ja Ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen YAMK- koulutukset sisältävät kuntoutuspainotukset. Muita sosiaali- ja terveysalan tutkintoja ovat sairaanhoitaja (AMK), terveydenhoitaja (AMK) ja sosionomi (AMK) sekä vastuullinen hyvinvointipalveluiden johtaminen ja kehittäminen YAMK. Kareliassa toimii oppimisympäristö TARMO, jossa opiskelijat harjoittelevat moniammatillisesti terveyden edistämiseen liittyvää osaamista autenttisissa asiakastilanteissa.
Karelialla on Tikkarinteen toimitiloissa testauslaboratorio, jossa on mahdollisuus tehdä toimintakykyyn liittyviä mittauksia. Mehtimäki Areenalla on testausasema, jota on kehitetty yhteistyössä Joensuun kaupungin, Itä-Suomen liikuntaopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Karelia on mukana valtakunnallisessa Ikäosaamisen verkostossa, jonka tavoitteena on huomioida ikäosaaminen moniammatillisena ilmiönä.
Karelian yhtenä strategisena valintana on Kestävää hyvinvointia! Valinnassa painotetaan mm. ikäystävällisyyttä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. TKI-hankkeiden avulla kehitämme osaamista mm. koulufysioterapiassa, elintapaohjauksessa ja neuvonnassa, ikäihmisten aktiivisuuden tukemisessa ja edistämisessä sekä ilmastomuutoksen vaikutuksia ikäihmisten elinolosuhteisiin. Kansainvälisten hankkeiden, koulutusten ja jäsenyyksien kautta Karelialle avautuu yhteistyökumppanuudet eurooppalaisiin kouluihin.
Lapin ammattikorkeakoulun strategisista valinnoista tulevaisuuden palvelut ja etäisyyksien hallinta ja sen alla painopisteinä hyvinvointia edistävät kestävät ratkaisut ja sosiaalisesti kestävä talous näkyvät niin kuntoutuksen koulutuksessa kuin soveltavassa tutkimuksessa ja kehittämistyössä. Tulevaisuuden ennakoinnin ja kestävän kehityksen lisäksi vaikuttavat palvelut, aktiivisen elämäntavan edistäminen, teknologiset ratkaisut ja uudistuvat liiketoimintamallit ovat osana moniammatillisen kuntoutuksen vahvuuksia ja sisältöjä.
Tarjoamme kuntoutuksen koulutusvaihtoehtoina fysioterapeutti-, geronomi- ja sosionomikoulutusta. Kuntoutusta tukevia koulutuksia ovat lisäksi sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, liikunnanohjaajakoulutusta sekä monialaiset YAMK-tutkinnot. Monipuoliset Lapin AMKin oppimisympäristöt, kuten Hyvinvointipiste Vire, Simulaatiokeskus Aurora, Hyvinvointipysäkki, Sports Lab, Terveys- ja hyvinvointiauto Onni, Aistihuone ja kotiympäristö tarjoavat työelämäyhteyksien lisäksi oivat puitteet kuntoutuksen koulutus-, tutkimus- ja kehittämistyölle.
Lapin AMKissa kuntoutuksen soveltavaa tutkimusta ja kehittämistyötä tehdään osana Hyvinvointia edistävät kestävät ratkaisut –tutkimusohjelmaa ja strategisten kärkien hankeperheitä. Lapin AMK toimii aktiivisena jäsenenä erilaisissa hyvinvointiin ja kuntoutukseen liittyvissä alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa (esim. KUTKE ry, GerHos, ClusSport).
Kuntoutukseen tutkimus- ja opetus painottuu yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan, jonka osana oli myös vuonna 2010 lakkautettu kuntoutustiede. Kuntoutuksen tutkimuksen ja koulutuksen teemoja tarkastellaan osana sosiaalityön moniammatillisia asiakas- ja palveluprosesseja. Sosiaalityön oppiaineessa on vahvaa osaamista haastavissa elämäntilanteissa olevien, kuten päihde- ja mielenterveyskuntoutujien, vankien, väkivallan uhrien, vammaisten ja osatyökykyisten, osallisuuden, toimijuuden ja kuntoutumisprosessien tutkimuksesta. Myös aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen tutkimus on Lapin yliopiston vahvuuksia. Lisäksi hallintotieteen ja johtamisen oppiaineessa tehdään tutkimusta työhyvinvointiin ja työkykyjohtamiseen liittyen.
Kuntoutukseen liittyvää koulutusta Lapin yliopistossa on tarjolla sosiaalityön osalta. Lisäksi Lapin yliopisto tarjoaa yhteistyössä Tampereen ja Turun ylipiston kanssa Aikuissosiaalityön ja sosiaalisen kuntoutuksen erikoistumiskoulutusta (70 op).
Maanpuolustuskorkeakoulu on Puolustusvoimiin kuuluva sotatieteellinen korkeakoulu, jonka keskeisenä tehtävänä on tuottaa korkeasti koulutettua henkilökuntaa Puolustusvoimille ja Rajavartiolaitokselle.
Maanpuolustuskorkeakoulussa on sotataidon, sotatekniikan sekä johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitokset. Fyysisen toimintakyvyn tieteenalalla tutkitaan muun muassa sotilaiden fyysistä kuormittavuutta erilaisissa sotilaallisissa olosuhteissa ja fyysisen harjoittelun optimoimista fyysisen toimintakyvyn kehittämiseksi. Fyysisen toimintakyvyn tutkimus pohjautuu liikunta- ja lääketieteen tutkimusaloihin, joiden avulla tehdään myös kuntoutukseen liittyvää tutkimusta. Maanpuolustuskorkeakoulu on mukana myös EP2 Finland ohjelmassa.
Metropolia
Ammattikorkeakoulun
AMK-koulutustarjonta on laaja sisältäen esimerkiksi apuvälineteknikon,
fysioterapeutin, jalkaterapeutin, osteopaatin ja toimintaterapeutin
tutkintokoulutukset. Monialaisena oppimis- ja kehittämisympäristönä toimivat
Myllypuron kampuksen HyMy-kylä, liikelaboratorio ja simulaatiosairaala. Kuntoutuksen moniammatillisuus toteutuu erilaisten
hankkeiden ja opintojen kautta, joista Minno-opinnot ovat keskeinen esimerkki yhteistyöstä
työelämän kanssa. YAMK-tutkinto-ohjelmissa vahvistetaan monipuolisesti
kuntoutuksen kehittämis-, asiatuntija- ja johtamisosaamista.
Metropoliassa toimii Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymä, jossa tuotetaan
ratkaisuja merkitykselliseen ja hyvään elämään yhteistyössä kehittäjäkumppanien
kanssa. Sen tutkimus- ja kehittämisohjelmat keskittyvät inhimillisyyden ja
moninaisuuden uudelleenmuotoiluun, lasten ja nuorten hyvinvoinnin
yhteiskehittämiseen, tulevaisuuden terveyteen ja ikääntymiseen.
Metropoliassa
kuntoutuksen ilmiöt yhdistävät tieteen- ja koulutusalat yhteistyöalustojen ja
keskusten kautta, kuten CuWeRE (yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa), Health Proof Helsinki,
Smart Care of Health and Wellbeing sekä Helsinki XR Center. Metropolialaiset vaikuttavat useissa
kansallisissa ja kansainvälisissä kuntoutuksen verkostoissa sekä tutkimus-,
kehittämis-, innovaatio- ja osaamiskeskittymissä, kuten Helsinki Planetary Health Hubissa, edistäen osaamisen rohkeaa uudistamista ja
kestävän tulevaisuuden rakentamista.
Oulun yliopistossa tehdään tutkimusta monialaisesti viidellä fokusalueella. Yhtenä fokusalueena on elinikäinen terveys, jossa luodaan uutta tietoa elinikäiseen terveyteen vaikuttavista tekijöistä.
Kuntoutukseen liittyvää tutkimusta tehdään Oulun yliopistossa monipuolisesti sekä terveydenhuollon interventioiden että implementointitutkimusten osalta. Lääketieteellisessä tiedekunnassa toimii GeroNursing Centre, jossa tutkitaan mm. ikääntyvien kuntoutumista edistävää hoitotyötä sekä kuntoutuspalveluita. Lisäksi GeroNursing Centre tarjoaa monipuolisesti kuntouttavaan hoitotyöhön liittyvää opintotarjontaa. Oulun yliopistossa tarjotaan kuntoutukseen liittyvää koulutusta sekä kasvatustieteiden ja psykologian että lääketieteellisessä tiedekunnassa. Oulun yliopistossa on mahdollista yhdistää teknologinen, terveystieteellinen sekä lääketieteellinen osaaminen, ja näin synnyttää digitaalisen terveyden innovaatioita.
Savonia-ammattikorkeakoulu
Savonia on yksi Suomen monialaisimmista ammattikorkeakouluista. Savoniassa opiskelee yli 8000 opiskelijaa ja henkilöstö on yli 600. Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa kuntoutusalalta amk-tutkintona fysioterapeutin koulutuksen, jota voi opiskella päivä- tai monimuotototeutuksena sekä verkko- opintoina kuntoutus- ja hyvinvointipalvelujen kehittämisen ylemmän ammattikorkeakoulu tutkinnon. Savonia tarjoaa työelämäläheistä koulutusta yhdistäen joustavasti teoreettisen opetuksen ja käytännön työelämäkokemuksen ja vahvistaa myös osaamista sosiaalisen kuntoutukseen.
Savoniassa oppiminen tapahtuu erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten fysioterapian opetukseen kehitetyissä käytännön harjoitteluun sopivissa luokissa ja hyvinvointiteknologian välineistöä sisältävässä XR-Centerissä. Wellness Center on oppilaitoksemme yhteydessä toimiva klinikka, mikä tarjoaa monipuolisia opiskelijoiden toteuttamia hyvinvointia edistäviä palveluita niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin. Simulaatiokeskus toimii yhtenä opiskelijoiden oppimisympäristönä tarjoten autenttisen ja turvallisen harjoittelupaikan.
Kuntoutus- ja hyvinvointipalveluiden kehittämisen asiantuntija (YAMK) –opinnot toteutetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa työelämän kanssa ja ne antavat mahdollisuuden kehittää omaa osaamista vastaamaan työelämän tarpeita ja haasteita.
Savonia aktiivisesti toteuttaa ja osallistuu kuntoutusalan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Hyvinvointi on yksi Savonian uusista tutkimusaloista, jossa vastaamme ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä hyödyntämällä terveys- ja hyvinvointiteknologiaa. Samalla tuemme alueemme yritysten liiketoimintaa tarjoamalla asiantuntevaa palvelua tuote- ja palvelukehitykseen. Lisäksi edesautamme toiminnallamme uusien hyvinvointiteknologian innovaatioiden syntymistä yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.
Savonia toimii aktiivisesti useissa monialaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa kehittäen kuntoutukseen kytkeytyviä ilmiöitä. Toiminta rakentuu myös vahvassa yhteistyössä muiden ammattikorkeakoulujen, yliopistojen sekä yritysten kanssa.
Tällä menolla muutetaan maailmaa!
Kuntoutuksen tutkimukseen liittyen Tampereen yliopiston (TUNI) vahvuutena on terveyden, tekniikan, yhteiskunnan sekä sosiaalityön aloilla tehtävä tutkimus. Tampereen yliopiston tutkimuksen tavoitteena on mm. edistää kaikenikäisten terveyttä ja hyvinvointia, kehittää resurssitehokkaita ja turvallisia elin- ja työympäristöjä sekä turvata sosiaalisesti vastuullinen digitalisaatio ja työelämän murros.
Tampereen yliopistossa toimii yli 100 aktiivista tutkimusryhmää ja –keskusta, kuten sosiaalityön MARGI –tutkimusryhmä (https://research.tuni.fi/margi-fi/) ja Monitieteinen lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus Perla (https://research.tuni.fi/perla/). Lisäksi gerontologian tutkimuskeskus GEREC (https://www.gerec.fi/), joka on osa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä (CoE AgeCare). MARGI-tutkimusryhmän tutkimuskohteina ovat institutionaaliset käytännöt ja vuorovaikutus hyvinvointipalveluiden marginaaleissa. Lisäksi erityispedagogiikan tutkimusryhmä on käynnistymässä syksyn 2023 aikana. Kuntoutukseen liittyvää koulutusta on tarjolla lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa sekä yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa mm. terveystieteiden, psykologian, logopedian ja sosiaalityön tutkinto-ohjelmissa. Vuonna 2024 käynnistyy myös erityispedagogiikan koulutus.
Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK)
Turun yliopistossa tehdään kuntoutuksen tutkimusta etenkin lääketieteellisessä ja yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa, mutta myös humanistisessa tiedekunnassa tutkitaan mm. kulttuurin, kielen ja historian yhteyttä hyvinvointiin ja terveyteen. Kuntoutukseen liittyviä tutkimusaiheita ovat muun muassa arviointi- ja kuntoutusmenetelmät neurologisissa sairauksissa, sosiaalityön tutkimus ja digitaalinen kuntoutus. Turun yliopistossa voi opiskella mm. terveystieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi sekä lääketieteen lisensiaatiksi. Turun yliopistossa toimii myös Sote-akatemia ja Tekoälyakatemia. Sote-akatemia tarjoaa kaikille tiedekunnille avointa monitieteistä koulutusta linkittyen erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon, opetukseen sekä kasvatukseen. Tekoälyakatemia tarjoaa puolestaan monitieteistä tekoälyyn liittyvää koulutusta ja tutkimusta. Lue lisää sote-akatemiasta: https://sites.utu.fi/sote/ ja tekoälyakatemiasta: https://sites.utu.fi/tekoalyakatemia/
Vaasan yliopistossa tehdään tutkimusta etenkin kauppatieteiden, tekniikan sekä hallinto- ja viestintätieteiden alalla. Kuntoutukseen liittyviä tutkimushankkeita ovat muun muassa luontolähtöiset menetelmät osana nuorten palveluita, nuorisorikollisuuden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy, vankien kuntoutus sekä digitaaliset taidot ja työllisyyden tukeminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnon tutkimus on aina kytköksissä kuntoutukseen ja siinä korostuu arvonluonti asiakkaalle. Tällä hetkellä yhteistyökumppaneita ovat mm. Kela ja Pohjanmaan hyvinvointialue. Vaasan yliopistossa voi opiskella muun muassa sosiaali- ja terveyshallintotiedettä (HTM).
Åbo Akademin strategisia tutkimusprofiileja ovat muun muassa terveyteen liittyvät ratkaisut osana turkulaista Terveyskampus Turku -verkostoa sekä kestävän tulevaisuuden teknologiat. Kuntoutuksen tutkimusta tehdään muun muassa puheen tuottamiseen ja ymmärtämiseen, neuropsykologisiin häiriöihin sekä hoitotieteeseen liittyen. Åbo Akademi on ainoa yliopisto Suomessa, jossa voi opiskella psykologiksi tai psykoterapeutiksi ruotsin kielellä. Åbo Akademissa on myös ruotsinkielinen logopedian koulutusohjelma, joka kouluttaa kaksikielisiä puheterapeutteja.