Sivustoa kehitetään! Jos huomaat jotain hassua tai keksit kehitysehdotuksia, niin anna rohkeasti palautetta :)

Tulevaisuudenkuntoutus.fi, logo, tummansininen
Medeka-virtuaalikuntoutus ja -kuntoilu

Medeka-virtuaalikuntoutus ja -kuntoilu

KuDiHub-hankkeen kickoff-webinaarissa yrityskumppani Kalle Punton puheenvuoro

KuDiHub-hankkeen kickoff-webinaarissa Medeka Oy:n toimitusjohtaja Kalle Punto esitteli innostavalla tavalla virtuaalikuntoutuksen uusia mahdollisuuksia erityisesti yli 80-vuotiaille. Hänen puheenvuoronsa valotti, miten virtuaaliset menetelmät voivat monipuolistaa kuntoutumista ja edistää kuntoutujien elämänlaatua monella eri tavalla.

Uusi tapa liikuttaa ikäihmisiä

Puheenvuorossaan Punto kertoi virtuaalikuntoutuksen konseptista, joka on suunniteltu erityisesti yli 80-vuotiaille palveluasujille. Hän kuvasi, miten tavalliseen televisioon kytketty helppokäyttöinen ohjelmisto tarjoaa erilaisia liikuntareittejä. Idea perustuu olemassa olevien kuntoutuslaitteiden, kuten kävelymaton tai restoraattorin, hyödyntämiseen. Laitteisto on käytettävissä esimerkiksi kuntoutuskeskuksissa, palvelutaloissa, seniorikeskuksissa, asumispalveluyksiköissä ja tehostetussa palveluasumisessa.

Yksistään kuntopyörällä polkeminen on aika tylsää. Virtuaalikuntoutuksen avulla ikäihmiset voivat kokea luontoa ja kaupunkimaisemia eri puolilta Suomea tai lapsuuden maisemista omalta kotisohvaltaan käsin. Liikkuessaan reittien mukana kuntoutujien motivaatio ja keskittyminen säilyvät korkealla, mikä tekee liikkumisesta automaattista.

Punto kertoi esimerkiksi 86-vuotiaasta Juhani-nimisestä kuntoutujasta, jonka elämänlaatu parani merkittävästi virtuaalikuntoutuksen avulla. Juhani kykeni itse käyttämään laitteistoa kolme kertaa päivässä (yhteensä puoli tuntia päivässä), mikä lisäsi hänen päivittäistä liikuntaansa ja samalla myös sosiaalista vuorovaikutusta hoitohenkilökunnan kanssa.

Virtuaalikuntoutuksen vaikutuksista toimintakykyyn on havaittu esimerkiksi:

  • Liikkumis- ja toimintakyvyn lisääminen ja ylläpito
  • Mielialan paraneminen
  • Sairastavuuden väheneminen
  • Stressistä palautuminen
  • Kivun kokemisen väheneminen
  • Tarkkaavaisuuden elpyminen
  • Ohjaajan ja ohjattavan välisen vuorovaikutuksen lisääntyminen
  • Vielä kokonaisvaltaisempia vaikutuksia yhdistämällä eri aisteja

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tähän aiheeseen liittyviä blogitekstejä sivuillamme:

Skip to content